Kendi tedavi planınızı bilmeniz ve tedavinize katılmanız, hastanemizden daha hızlı ve güvenli bir şekilde ayrılmanızı sağlar. Bu nedenle yanınızda getirdiğiniz ve kullandığınız her türlü ilacı, hekiminize ve hemşirenize bildirerek teslim etmenizi rica ediyoruz.
- Güvenli ilaç kullanımınız için hekim ve eczacı tarafından onaylanması gereken ilaçlarınız;
- Reçeteli ve reçetesiz ilaçlar (Aspirin veya öksürük şurupları gibi)
- Vitaminler ve bitkisel ürünleri
Hekiminize veya hemşirenize herhangi bir gıda veya ilaca karşı bildiğiniz bir alerjiniz ya da reaksiyonunuz varsa mutlaka bildirmelisiniz. Hastanemizi ziyaretiniz süresince kullandığınız ilaçları takip etmeniz ve hangi ilaçları, neden aldığınızı bilmeniz son derece önemli. Size herhangi bir ilaç vermeden önce hemşirenizin, üzerinde bilgilerinizin yazılı olduğu kimlik bilekliğini kontrol ettiklerinden emin olun.
Tedavi ve bakım planına katılımınız
Tedavi ve bakım sürecinize katılımınız, hangi tedavinin, neden yapıldığını bilmeniz ve bu süreci daha kolay atlatmanız açısından gereklidir. Bu sebeple;
- Hemşire ve hekiminizle tedavi ve bakımınızı konuşun.
- Tedavinizi anladığınızdan emin olun ve anlamadığınız şeyleri sormaktan çekinmeyin.
- Ameliyat olacaksanız hekiminizden uygulanacak işlemlerle ilgili bilgi alın.
- Eğer ağrınız varsa hemşire ve hekiminize bilgi verin. Böylece onlar gerekli işlemleri yapacaklardır.
Yaralanmalara karşı alacağınız önlemler
Hastane ortamına yabancı olmanız veya kullandığınız ilaçlar nedeniyle, günlük hayatta kolaylıkla yapabildiğiniz bazı işler zorlaşabilir ve tehlikelere açık olabilirsiniz. Bu sebeple
güvenliğiniz için lütfen şu önlemleri alın:
Eğer hekim veya hemşireniz tek başınıza kalkmamanız konusunda sizi uyardıysa, bunu önemseyin ve kalkmak için mutlaka yardım isteyin.
- Telefon, hemşire çağırma düğmesi veya ihtiyacınız olan herhangi bir özel eşyanızı, kolaylıkla erişebileceğiniz uzaklıkta tutun.
- Hemşirenizden, yatağınızı kolayca inip çıkabilecek bir seviyeye getirmesini isteyin.
- Eğer yardımsız yürümenize izin verilmiş ise yürüme alanında yeterli ışık olduğundan emin olun.
- Ayağınızın kaymasını önlemek için altı lastik olan terlikleri tercih edin. Yerlerin ıslak olduğunu belirten levhalara dikkat edin.
- Eğer baston veya yürüteçle yürümeniz gerekiyorsa bunları güvenli ve rahat kullandığınızdan emin olun.
- Banyo yapacaksanız mutlaka hemşirenizden yardım isteyin.
El yıkama ve enfeksiyonlardan korunma
Elleri doğru yöntemlerle yıkamak, enfeksiyonları önlemede en önemli uygulamadır. Bu nedenle ellerinizi sık sık ve uygun bir şekilde yıkamalısınız. Tüm sağlık ekibi üyelerimiz ise, size herhangi bir işlem yapmadan önce el hijyenini sağlamakla yükümlüdür. Gerekirse hatırlatarak uyarıda bulunmalısınız. Hastanemizin hasta bakım alanlarının tamamına ve hasta odalarına koyulan el yıkama ünitelerinden, aşağıdaki uyarılara dikkat ederek yararlanabilirsiniz.
Ellerinizi;
- Tuvaleti kullanmadan önce ve sonra,
- Kirli eşyalara dokunduktan sonra,
- Yemeklerden önce ve sonra,
- Pansuman bölgesine dokunmadan önce ve sonra,
- Hastanıza / kendinize kişisel bakım yapmadan önce ve sonra,
- Her hasta odasına giriş ve çıkışta 15 saniye süre ile su ve sabunla yıkayın.
Vücudunuzun herhangi bir bölgesinde tedavi amacıyla sonda, iğne, tüp, pansuman varsa o bölgenin temiz ve kuru kalmasını sağlayın. Bu bölgelerde kızarıklık, ağrı, akıntı, pansumanda ıslanma ve bozulma olduğunda mutlaka hemşirenize / hekiminize bilgi verin.
Ziyaretçilerinizin grip gibi bulaşıcı herhangi bir enfeksiyonu olmadığından emin olun.
Enfeksiyonun çeşidine göre, hastanede yatan diğer hastaları ve personeli korumak için maske, eldiven, önlük kullanımı hatta ziyaretçi kısıtlaması gerekebilir. Bu gibi durumlarda hekim ve hemşireniz alınacak önlemler hakkında sizi bilgilendirecektir.